info[at]mikevanhoenselaar.nl

follow MikevHoenselaar at http://twitter.com

Privacy :: Zoekmachines

Gepost in: Trendensity

Privacy, een steeds belangrijker wordend begrip. Zowel online als offline in de 'echte' wereld. Onze grip op privacy wordt steeds kleiner en kleiner. Steeds meer vreemden kunnen zonder veel moeite aan gegevens over jou als persoon en jouw interesses komen. Steeds meer sites worden gemaakt om 'ons' gedrag zowel offline als online bij te houden. In veel sites heb je een eigen keuze om je gegevens achter te laten, maar bij anderen wordt het onbewust of ongevraagd gedaan.

Zo zijn er sites die aangeven waar jij bent (geweest) en wat jij hebt gedaan. Sites waar jij jouw gegevens en interesses kwijt kunt en op basis daarvan vrienden kunt maken. Sites die ervoor zorgen dat je niet meer over straat kunt over iets dat je gedaan hebt. Sites die alle gegevens van jou opslaan en gebruiken voor verschillende doeleinden.

De volgende site is bij 99,9999999% van de internetters bekend, Google. Minimaal 1 keer per week in het nieuws met, een  nieuw BETA product , omzetstijging of een overname, Google is overal.

Google is een informatieverzamelaar bij uitstek, en door velen gezien als markleider in zoektechnologie. Om de filosofie “organiseren van de enorm grote hoeveelheid informatie op het web” na te streven en voor haar bezoekers de juiste informatie op het juiste moment te geven moet Google continu gegevens verzamelen. Dat doet het door haar brede productenscope. Waar producten als Google Search, Google Video, Gmail, Google Maps en Google Earth toch wel de grootste van zijn.

Al deze informatie wordt op dit moment nog niet optimaal gecombineerd. Nu is er alleen nog maar AdSense en Adwords. Advertentieprogramma’s die woorden op basis van zoekfuncties of tekst filteren en zo de tekstadvertenties op de pagina op maat weergeven.

Er komt een tijd dat alle informatie verzameld wordt en ervoor zorgt dat de bezoeker van Google precies krijgt waar ik om vraag. Maar is het wel verantwoord dat Google zoveel over mij weet. Welke sites ik bezoek? Naar wie ik wat mail, wat ik überhaupt mail? Welke video’s ik interessant vind? Waar ik Google Maps voor gebruik?

Deze informatie is gelukkig niet voor iedereen beschikbaar. Dat is wel een positief aspect dat mijn bezorgdheid enigszins onderdrukt. Maar zorgt er wel voor dat Google een monopolie positie aan het creëren is als het gaat om informatie. Er komt een tijd dat Google alles van mij weet. Dat Google genoeg informatie over mij heeft weten te verzamelen dat elke pagina binnen de scope van Google op maat gemaakt is en naar mijn eigen wensen is ingericht.

Maar wil ik dat wel? Ik wil dat die gegevens verzameld worden zodat ik alleen nog maar nuttige sites krijg in plaats van duizenden onzinnige. Natuurlijk wil ik dat mijn sites die ik bezoek geen overbodige informatie bevat. Maar ik wil niet dat dat ten koste gaat van mijn privacy. Ik wil zelf in de hand kunnen hebben welke informatie ik verstrek aan derden en welke niet. Daar heb ik bij Google nu geen hand in.

Toch is er ook andere informatie waar je geen controle over hebt. Informatie die andere mensen er voor jou op zetten. Zoals een feestje of event, jouw naam en toenaam wordt overal genoemd, bepaalde gegevens worden op een site gezet, Google indexeerd deze. Je lieftallige neefje heeft een Hyves profiel en schrijft over zijn avonturen, over het familieuitje dat jij zo goed geregeld had. Wordt ook geïndexeerd door Google. Een Bidprentverzamelaar heeft 100.000 bidprentjes en besluit deze digitaal in te voeren. Deze worden geïndexeerd door Google. Vroeg of laat is er informatie over jou en mij te vinden.

Al die informatie waar ik zelf geen controle over hebt kan dat nou net die informatie zijn waarop andere mensen mij onderuit zouden kunnen halen. In Privacy :: Communities geef ik al aan dat dat mij erg duur kan komen te staan.

Top

Reacties op 'Privacy :: Zoekmachines' (0)

Geen reacties

Top

Reactie toevoegen

Reactie plaatsen
  1. (verplicht)
  2. (verplicht)
  3. (verplicht)
  4. [url=http://www.link.nl]omschrijving[/url]

  5. Notice: Undefined index: captcha in /srv/home/mikevanhoenselaarnl/domains/mikevanhoenselaar.nl/htdocs/www/bericht.php on line 402
  6. Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen dient u eenmalig hieronder de letters abcde in te vullen.
  7. Onthoud mijn gegevens:
  8. E-mail mij de reactie(s):