info[at]mikevanhoenselaar.nl

follow MikevHoenselaar at http://twitter.com

Wat is het offerfeest?

Gepost in: Stage

Over enkele dagen is het hier groot feest. Ik sta hier als Christen middenin. Er zal een hoop op mij af komen, daarom heb ik alvast wat informatie verzameld over het hoe en waarom. Dit heb ik hieronder uiteengezet. Zo kom ik niet zomaar voor verrassingen te staan. Ik zal er dan ook alles aan doen om die ervaringen ook met jullie te delen. Heb je zelf ervaringen met het offerfeest of zie je iets dat niet vermeld is, schroom niet om het te vertellen.

Het offerfeest, Slachtfeest of het grote feest (Id ul-Adha, Arabisch: عيد الأضحى, Indonesisch Idul Adha, Turks: Kurban Bayramı) is vooral een feest van geven en goede daden. Delen met anderen is een echt Islamitisch gebruik, maar op deze dag wordt er nog eens extra de nadruk op gelegd. Het offerfeest is (na het suikerfeest) de tweede belangrijke feestdag van het Islamitisch jaar. Het wordt volgens de Islamitische kalender gevierd op de tiende dag van de twaalfde maand van het heilige jaar.

Na het Christendom is de Islam met 17% van de bevolking (ca. 700 miljoen mensen) de grootste wereldgodsdienst. De meeste Moslims leven in de Arabische wereld, Turkije, Iran, Pakistan, Bangladesh en Indonesië. Moslims geloven net als Christenen dat God de wereld heeft geschapen. In de zevende eeuw gaf God zijn wetten en regels via zijn profeet Mohammed aan de mensen door. Mohammed legde deze vast in de Koran. Een goede Moslim voldoet aan vijf plichten: de geloofsbelijdenis (Allah is de enige God en Mohammed is zijn profeet), vijf gebeden per dag met het gezicht naar Mekka gericht, aalmoezen geven, vasten tijdens Ramadan en minsten één keer in zijn leven een pelgrimstocht naar Mekka maken.

De Haddj

Eenmaal in zijn leven moet de moslim die daartoe lichamelijk en financieel in staat is, een pelgrimstocht maken naar de heilige stad Mekka in Saoedi-Arabië. Deze pelgrimstocht ('haddj') voert langs heilige plekken die worden geassocieerd met de profeten Ibrahiem (Abraham) en Mohammed. De haddj mag op elk tijdstip van het jaar worden gemaakt, maar het liefst in de twaalfde maand. Dit is de maand van de bedevaart.

Het offerfeest

Op de tiende dag van de haddj(Dhul-Hadj) offert de pelgrim een dier. Dit offerfeest herinnert aan de liefde van Ibrahiem voor God. Ibrahiem was God namelijk zo toegewijd dat hij bereid was zijn zoon Isma'iel te offeren. God zond daarop een schaap dat Isma'iels plaats op het altaar mocht innemen. Deze moest volgens dhabiha geslacht worden.

De volgende dieren mogen geofferd worden:
Geiten minstens 1 jaar oud mannelijk of vrouwelijk
Schapen minstens 6 maanden oud
mannelijk of vrouwelijk
Koeien, ossen of buffels minstens 2 jaar oud  
Kamelen minstens 5 jaar oud
mannelijk of vrouwelijk

Moslims die niet op bedevaart zijn, vieren het offerfeest in hun eigen land. Families die het zich financieel kunnen veroorloven, kopen met zes andere families een offerdier en laten dit ritueel slachten. Het offerdier is vaak een schaap of geit, maar ook grotere dieren, zoals koeien en stieren, zijn toegestaan. Zolang het dier maar gezond is.

Samen delen


Na het slachten wordt het dier in drieën gedeeld. Het eerste deel is voor de familie, het tweede voor gasten en het derde wordt aan de armen gegeven. De opbrengst van de huid van het offerdier is bestemd voor liefdadige instellingen.

Alternatief voor offerdier

Sommige mensen denken dat ze in plaats van een dier te offeren, geld kunnen geven aan arme mensen uit liefdadigheid. Dit is niet juist.
Er zijn verschillende verplichte vormen van aanbidding voor moslims. Elk van hen heeft een eigen belangrijkheid en geen van hen kan de ander vervangen. Het is niet toegestaan voor een moslim om de salaat (het gebed) te verrichten ter vervanging van het vasten in de Ramadan. Zo is het ook niet toegestaan om liefdadigheid te geven ter vervanging van het verrichten van het gebed.

Hetzelfde geldt voor het offeren van een dier: Het brengen van het offer is een onafhankelijke vorm van aanbidding en kan niet vervangen worden door een andere vorm van aanbidding zoals het geven van liefdadigheid.

Echter wanneer iemand door dringende redenen niet kon offeren in de drie voorgeschreven dagen (10e, 11e of 12e van de maand Zulhijjah), kan hij in dat geval de prijs van een offerdier als sadaqah geven aan een persoon die recht heeft om zakaat (armenbelasting) te ontvangen.

Tijdens de duur van de dagen dat er geofferd wordt kan er geen vrijstelling van deze verplichting gekregen worden.

(Via Wikipedia , Redouan en van harte)

Top

Reacties op 'Wat is het offerfeest?' (6)

Door: Tim op zondag 31 December 2006 18:05
Heej Mike, zowel een fijn offerfeest als alle geluk in het nieuwe jaar gewenst.
Door: Alex op maandag 1 Januari 2007 15:41
Ik heb je op je Nederlands nummer gesmst...gekregen? Anders wens ik je nogmaals al het goeds voor het nieuwe jaar!
Door: Jeroen op maandag 1 Januari 2007 16:58
Happy newyear! En de beste wensen voor 2007...
Door: Eef op donderdag 4 Januari 2007 17:03
Mikie!
De beste wensen voor het nieuwe jaar! Enne, tot bijna alweer heh...
Geniet nog maar lekker in Turkije!

X Eef
Door: Mike van hoenselaar op vrijdag 5 Januari 2007 14:14
Lief dat jullie in deze toch al drukke week (Kerstmis en Nieuwjaar) aan mij dachten.

Ook aan alle mensen die via de telefoon mij het beste toegewenst hebben niets dan goeds toegewenst in 2007.

Nog 20 daagjes en dan staan we weer op Nederlandse bodem.
Door: Ghizlane op maandag 8 December 2008 00:40
bedankt voor de informatie die je ons geeft over hadj en de offerfeest.

Top

Reactie toevoegen

Reactie plaatsen
  1. (verplicht)
  2. (verplicht)
  3. (verplicht)
  4. [url=http://www.link.nl]omschrijving[/url]

  5. Notice: Undefined index: captcha in /srv/home/mikevanhoenselaarnl/domains/mikevanhoenselaar.nl/htdocs/www/bericht.php on line 402
  6. Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen dient u eenmalig hieronder de letters abcde in te vullen.
  7. Onthoud mijn gegevens:
  8. E-mail mij de reactie(s):