info[at]mikevanhoenselaar.nl

follow MikevHoenselaar at http://twitter.com

Toppunt van SPAM

Gepost in: Klaag maar raak

Sinds kort is mijn emailadres in enkele databases terecht gekomen en krijg ik hierdoor continu SPAM dat zich voordoet als zijnde mails van ebay en paypal. Verder wijs ik in dit bericht erop dat je gebruikersnaam en wachtwoord te pas en te onpas geven niet de bedoeling is. Met dit in het achterhoofd zijn er toch genoeg mensen die hier intrappen.

Toen ik vorige week mijn emailbeheer programma opende om daar rustig te gaan zitten voor de mails van die dag bleek ik een mail van Ebay te hebben gekregen. Aangezien ik een half jaar geleden een zeer actieve ebayer ben geweest om mijn filmcollectie uit te breiden verbaasde het me dat er nu nog een mailtje deze kant op zou komen.

Dus ik kreeg meteen een raar gevoel in mijn buik. Over welk product gaat het, ik heb toch verder alles goed afgehandeld? Ik dus meteen op de link klikken met de objectomschrijving. Je komt dan op een pagina waar je in moet loggen, precies zoals bij ebay. Dus ik mijn gegevens ingevuld. Ingelogd en kom op de hoofdpagina van ebay met de mededeling dat ik opnieuw in moet loggen. En TOEN begon er bij mij een belletje te rinkelen. Ik heb direct via de adresbalk www.ebay.nl ingetikt en daar mijn wachtwoord veranderd.

Toen ik 2 dagen daarna een mailtje van PayPal kreeg gingen de belletjes in eerste instantie niet rinkelen. Dus ook op de op de link geklikt om in te loggen gingen er dezelfde belletjes rinkelen om het moment dat ik niet in kon loggen. De links werken allemaal wel , dus opvragen  wachtwoord en email is wel allemaal van paypal. Maar de allereerste keer dat je inlogt, daar worden je gegevens opgeslagen!

Tijdens het schrijven van dit bericht heb ik inmiddels alweer een nieuwe mail van ebay gekregen, iets andere inhoud maar hetzelfde doel.

Ik wil jullie behoeden voor dit fenomeen. Dit soort emails is SPAM, van het ergste soort. Ook wel phising genoemd. Phising wordt op veel manieren toegepast om de gebruiker over te halen om in te loggen. İk heb een İQ test site gevonden waar je zelf kan testen hoe goed je weet wat een goede en een slechte mail ıs. Mijn eigen score, 70%. İk heb laterna de resultaten nagelezen en heb weer een hoop bij geleerd. Nu kan ik nog beter echt van spam onderscheiden.

Nu ik het dan ook over SPAM heb wil ik ook meteen benadrukken dat je NOOIT maar dan ook NOOIT je username en wachtwoord af moeten geven als daar zomaar om gevraagd wordt, door wie dan ook!! Controleer altijd eerst het internetadres dat in de adresbalk vermeld staat. Hier diende in dit geval http://www.ebay.nl of http://www.paypal.com te staan maar er stond 203.236.94.230:84. NIET goed dus.

Ik haal dit voorbeeld van username en wachtwoord invullen aan omdat ik ook regelmatig mails krijg van contactpersonen uit mijn msnlijst om mijn username en wachtwoord in te vullen en dat ik dan kan zien wie mijn geblockt heeft of een andere soortgelijke service aanbiedt. DOE DIT NOOIT!! Dit soort services kunnen misschien wel werken maar dmv jouw gegevens kunnen ze alle emailadressen in jou bestand achterhalen en de link doorsturen en ze zouden zelfs je mail kunnen lezen/verwijderen/etc. Bij ebay en paypal is dit zelfs nog van groter belang omdat ze hier zelfs inzicht hebben in mijn bankgegevens, transactiegegevens e.d. en dus producten kunnen bestellen via mijn account en via paypal zouden kunnen betalen. Allemaal op de kosten van mij in dit geval.

Onderstaande sites zijn niet pluis (heb je er zelf ook 1, mail me deze dan, dan zet ik hem erbij):

 • http://msn.blocked.nl/

Verder een tip, je kunt in MSN zelf al zien wie je in zijn/haar lijst heeft staan. Daar heb je geen andere sites voor nodig.

 1. In het hoofdvenster (met alle gebruikersnamen) kies voor Extra
 2. Kies in het submenu Extra voor Opties
 3. Er opent zich een popup Opties
 4. Kies in het linkergedeelte voor Privacy
 5. Onder de kop “Wie heeft mij toegevoegd als contactpersoon?”  kun je daar op Bekijken klikken.

Top

Foto's van 'Toppunt van SPAM' (4)

 1. Ebay mail nummer 2
  68x bekeken

  dsc02728-800.jpg
 2. Mail Paypal
  71x bekeken

  dsc02728-800.jpg
 3. Mail Ebay numero uno
  72x bekeken

  dsc02728-800.jpg

 4. 67x bekeken

  dsc02728-800.jpg

Top

Reacties op 'Toppunt van SPAM' (1)

Door: Ginkgo op donderdag 23 November 2006 10:20
Je kunt bij je provider een nieuw email-adres
vragen/opgeven.

Top

Reactie toevoegen

Reactie plaatsen
 1. (verplicht)
 2. (verplicht)
 3. (verplicht)
 4. [url=http://www.link.nl]omschrijving[/url]

 5. Notice: Undefined index: captcha in /srv/home/mikevanhoenselaarnl/domains/mikevanhoenselaar.nl/htdocs/www/bericht.php on line 402
 6. Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen dient u eenmalig hieronder de letters abcde in te vullen.
 7. Onthoud mijn gegevens:
 8. E-mail mij de reactie(s):